Eilen juhlimme kämppikseni Lionelin synttäreitä. Paikalla oli mm. saksalaisia ja espanjalaisia. Pari espanjalaisista pojista oli ollut saksassa viime syyskuussa joten osasivat pari sanaa saksaksi. Yksi poika muisti myös että osaa lauseita saksaksi - ikävä kyllä nämä lauseet olivat II maailman sodan aiheisista leffoista. Saksalainen kämppikseni Christine yritti selittää kyseiselle pojalle että nuo lauseet olivat erittäin provosoivia ja ettei niitä enää nykyään tulisi sanoa. Christinen kauhuksi poika ei välittänyt vaan alkoi hokemaan kyseisiä lauseita uudestaan ja uudestaan.

Tänään Christine on ihmetellyt miten espanjalainen yliopistoa käyvä 20v poika ei ymmärrä ettei kaikkea voi sanoa ääneen, varsinkin kun Espanjan historiassa on vastaavia vieläkin erittäin arkoja aiheita. Täällä tosin niitä ei ole vielä kunnolla käsitelty ja Francolla on vieläkin omat kannattajansa.

Täällä on kuitenkin paljon asioita jotka ovat mielestäni erittäin surullisia. Mm. se että monen espanjalaisen mielestä Espanjan lippu edustaa Francoa, koska Franco muutti hieman sen logoa. Esimerkiksi eilen yhdellä espanjalaisella tytöllä oli ranneke jossa oli Espanjan lipun kuvia - useiden poikien mielestä se tarkoitti että on "franquista" eli Francon kannattaja, vaikka kyseinen tyttö kuitenkin oli kaikkea muuta.

En väitä ettei Suomen historiassa ole huonoja hetkiä, mutta silti suomalaisen näkökulmasta tilanne täällä ja Saksassa on mielenkiintoinen. Vaikka en sitä täysin voikaan ymmärtää.