Pikku hiljaa olen oppinut tuntemaan Madridia. Aluksi kaupunki vaikutti sekavalta sillä täällä ei oikeastaan ole yhtä keskustaa vaan useampi tärkeä katu ja aukio. Paikallisten "oppaiden" avustuksella ja omien harhailujen jälkeen kaupunki on alkanut hahmottua ja olen todennut ettei Madridin keskusta oikeasti ole kovin suuri. Pikku hiljaa olen myös alkanut viihtyä täällä vaikka kaikkialla onkin kova melu ja koti-ikävä vaivaa aina silloin tällöin.

Yksi madridlaisten ominaisuus viehattää minua erityisen paljon - ihmiset lukevat täällä paljon. Esimerkiksi metrossa on usealla aina kirja kädessä, niin istuessa seistessä kuin kävellessä. Itse en ihan vastaavaan pysty mutta päätin kuitenkin tutustua paikalliseen kirjatarjontaan. Kielikurssin opettajan antaman kirjalistan avulla ostin kaksi kirjaa, meksikolaisen Laura Esquivelin "Como agua para chocolate" ja espanjalaisen Carlos Ruiz Zafónin "La sombre del viento" - molemmat best sellereitä. Saa nähdä miten helppoa lukeminen on, mutta ainakin kirjat vaikuttavat erittäin mielenkiintoisilta.

Tutustuin tänään myös paikalliseen erikoisuuteen eli estancoon. Itse en ole vielä ymmärtänyt kyseisen puodin ideaa - miksi tupakat ja (kuukausi)matkaliput pitää myydä omassa liikkeessä? Koko estancon löytäminen oli haaste, sillä puodissa ei aina lue "estanco" vaan "tabaco" - siitä pitää tietää että nyt on kyseessä estanco.